Afbeelding

Open brief over nieuwbouw Molenberg

Maatschappij

Grollenaren, gemeente Oost-Gelre en bestuur van de Molenberg Marga Klompé,

Er is momenteel nogal wat te doen om de locatie en nieuwbouw van de Molenberg in Groenlo. In de kranten is daar genoeg over te lezen en ik bemerk behoorlijke weerstand tegen de plannen daarvoor.

Ik wil als Grollenaar graag meedenken over de toekomst van Groenlo. Daarom deze ingezonden brief. Onlangs heb ik ook een inhoudelijk bijna zelfde brief aan onze fractievoorzitters gemeente Oost-Gelre gestuurd en daar van enkelen best interessante reactie op gehad.

Waarom gaan we eigenlijk nog hoge gebouwen binnen de Grachte van Grolle neerzetten? Er zijn wellicht ook andere mogelijkheden. 

Verplaats de Slag om Grolle naar de grote open vlakte tussen het Blikpad en de Slinge. Daar wordt nu niets mee gedaan. Creëer daarop ook een behoorlijke natuurijsbaan en gebruik het als losloopveld voor honden.

Bouw op De Grolse Weiden tussen de gracht en het Blikpad het nieuwe Molenberg. (Met als naam b.v.: De Grolse Weiden). Hooguit 3 lagen hoog. Onderzoek of de volkstuintjes, grenzend aan het Blikpad daarbij betrokken kunnen worden. Het wordt dan een mooi geheel, gelegen in een prachtig rustig wandelgebied en zicht op en kort bij speeltuin Ravotten, dierenpark De Halve Maan, Slag om Grolle en vaak de kerktorens. Op deze plek is veel sociaal contact mogelijk. En belangrijk: kort bij de binnenstad en supermarkten.

Als toegangsweg tot de gebouwen de weg Het Pand tussen Oldenhuis en de Aldi doortrekken. Als noodweg de weg tussen de Aldi en Jumbo iets verbreden. Gebouwen nieuwe Molenberg per fiets of te voet ook via het Blikpad en Halve Maan bereikbaar maken.

Onderzoek of het mogelijk is om de volkstuintjes aan het Blikpad te verplaatsen naar de Kapotte Brug op de percelen GLOOO-A-352+353. Tegenover de al bestaande volkstuintjes.

Indien mogelijk ook bewoners van het gebouw Deken Hooijmansingel 106 t/m 176 die gebruik maken van de voorzieningen van de Molenberg mee laten verhuizen naar de nieuwe Molenberg. Hierdoor komt er op die locatie ook weer woonruimte vrij (starters, éénpersoons huishoudens).

De huidige locatie Molenberg lijkt mij in zijn geheel bij uitstek geschikt voor gewone lage woningbouw. Woningen die qua uitstraling aan de buitenkant op oude woningen kunnen gaan lijken. Oud Grolle. Wie wil er nu niet binnen De Grachte wonen?

Maak het mogelijk om de Kapel een horecabestemming te geven met een terras aan de gracht. Hierbij kan de Kloostertuin en de parkeerplaats ook behouden blijven. Door verplaatsing nieuwe Molenberg zijn er niet nog meer parkeerplaatsen nodig. Maak in de Kloostertuin of bij de Kapel als dat mogelijk is een klein speelveldje voor de kinderen uit de binnenstad.

Dit alles zou nog veel meer voordelen op kunnen leveren. Eerst realiseren nieuwbouw van de Molenberg. De bewoners kunnen tot deze klaar is gewoon op de huidige locatie blijven wonen. Geen hoogbouw in de binnenstad. Ook de tijdelijke opvang voor vluchtelingen in de verpleegstersflat kan langer gebruikt worden zodat hiervoor ook geen andere locatie gezocht hoeft te worden.

De meeste grond om dit te kunnen realiseren is voor zover ik weet in het bezit van de eigenaar de Molenberg Marga Klompé en de Gemeente Oost Gelre. Dus met weinig partijen te onderhandelen. 

Natuurlijk zullen er dan bestemmingsplannen gewijzigd moeten worden en zullen er voor- en tegenstanders zijn. Misschien denk ik ook wel te makkelijk en denken jullie: Waar bemoeit hij zich mee? Blijf van mijn volkstuintje, terrein Slag om Grolle of de huidige locatie Molenberg af. Echter het is goed om (ver) vooruit te kijken, voor mogelijkheden en veranderingen open te staan. Ik noem dat: breed denken. Ga maar eens terplekke kijken of het kan. 


Met Grolse groet,
John Roes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant