De Dodenherdenking 2024 in Groenlo. Foto: Mark Ebbers

De Dodenherdenking 2024 in Groenlo. Foto: Mark Ebbers

Dodenherdenking Groenlo: Vrijheid Vertelt

Maatschappij

GROENLO - Of het met de ‘gespannen situatie’ te maken had? In elk geval was ook rondom de Dodenherdenking in Groenlo politie aanwezig. Gelukkig hoefde die niet in actie te komen buiten het omleiden van gemotoriseerd verkeer. De herdenking werd bezocht door zo’n 150 mensen. Die konden grotendeels plaatsnemen onder enkele overkappingen, die hun nut bewezen toen vanaf kwart voor acht de regen viel. Voorafgaand aan de ceremonie bij het monument in het park op de hoek Winterswijkseweg-Lichtenvoordseweg, waren er al kransen en bloemen gelegd bij het kruisbeeld bij de Calixtusbasiliek. Als thema voor de herdenking was ook in Groenlo gekozen voor het landelijke thema ‘Vrijheid Vertelt’.

Door onze verslaggever

En er werd verteld: over oorlog, over bevrijding, over vrijheid en onvrijheid, over mensen. Namens de gemeente Oost Gelre sprak wethouder Ellen Dusseldorp. Na haar kwamen vertegenwoordigers van diverse groepen in de Groenlose en Zwolse gemeenschap aan het woord. Verschillende kinderen en jongeren vertelden verhalen en gedichten. De bijdragen kwamen onder andere van basisschool Ni’je Veste en Scouting Groenlo. Dante van Bergen vertegenwoordigde scholengemeenschap Marianum met het verhaal Stel je eens voor.
Ook was er muziek: Muziekvereniging Groenlo speelde verschillende sfeervolle stukken en Tim Ebbers en Noël Versteegen brachten twee passende Nederlandstalige liederen. Tegen het einde van de herdenking werden ook dit jaar weer witte duiven losgelaten. Drie leden van de Nationale Reserve brachten militaire eer.

Na afloop verplaatste een groot deel van de medewerkenden en de bezoekers zich naar de nabijgelegen Mattelier, om na te praten bij een drankje en terug te kijken op een vlekkeloos verlopen en waardige herdenking van een van de meest gruwelijke perioden uit de Nederlandse geschiedenis. Een periode waar steeds minder directe getuigen van over zijn, zo memoreerde een van de sprekers, maar dat maakt het herdenken niet minder waardevol en belangrijk.

De Dodenherdenking 2024 in Groenlo. Foto: Mark Ebbers
De Dodenherdenking 2024 in Groenlo. Foto: Mark Ebbers
De Dodenherdenking 2024 in Groenlo. Foto: Mark Ebbers
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant